LEE YANG YANG

architect, artist, academic
Archive for December, 2020

PERFORATED HOUSE

completed new build two storey residence

in association under Philip Stejskal Architecture
2017, FREMANTLE

Builder: D&L Building
Photographer: Bo Wong

Winner of Residential New 2018 Architeam Awards
Commendation to 2018 Houses Awards
Winner of Residential Architecture (New Houses), 2018 WA Architecture Awards

A home that provides a place of recuperation and solace, yet is equally enmeshed within the diverse suburb of Fremantle. A robust house with a sense of grounding, a constancy in contrast to the flux of the owner’s fly-in fly-out profession.

A compact home spiralling from an introverted perforated grey brick base and trellis garden, upward through a light-filled first floor, to a roof-level terrace, which connects the dwelling to its surrounds.

SHUTTER ADDITION

completed two storey residential addition

in association under Philip Stejskal Architecture
2018, KENSINGTON

Builder: Assemble
Photographer: Roger D’Souza
Model Photographer: Rob Frith

An addition that is separated from the existing cottage by a brick link that pauses between the two built elements – both spatial and chronological –  tailored to owner’s salvaged bricks.

The addition: a timber-framed carved into from its northern diagonal point, going west, creating a reveal that protects glazing from the summer sun, fitted with rotatable fins and battens for sun and privacy.

Climbing plants to claim this structure over time — connecting the garden and roof terrace; that is positioned and curtailed to reduce overlooking, yet pointed towards the view of the city.

An airy and light-filled extension with a focus on the verdant garden and borrowed vegetation further afield.

ASCENDING COURTYARD HOUSE

completed new build two storey residence

in association under Philip Stejskal Architecture
2019, COTTESLOE

Landscape Architect: ATLAS
Builder: Portrait Custom Homes
Photographer: Bo Wong

A house for a young family with a love for the beach, water-sports, cooking and community. The concept for the design was built around a certain nostalgia: … memories of barefoot journeys across hot dunes, surfboards under arm, sinking into sand, low silver bushes scraping at ankles, anticipation of the water palpable.

We imagined such a journey across our clients’ site, itself formerly the leeward slope of the final dune before the sea, wanting to design the home around the narrative of this lazy meandering, this quintessentially Australian journey.

So we described a path across the site, up the hill, and built the house around it.

An open carport at street level allows physical passage as well as visual access under and through to the garden, itself a gentle upward slope with endemic vegetation and orientation to secure generous northern aspect to the internal spaces.

The house situates itself around this central garden, with views back down the slope to the street, connecting private living spaces with the wider community context.

A second garden space exists to the west, with the main living room having access to both.

The house is designed to allow a casual and carefree lifestyle. Materials seek to imbue the home with a robustness required for everyday life, yet also a softness and flexibility — dappled light and blurred boundaries.