LEE YANG YANG

lee yang yang

an architect

TROPICAL FOYER

competition entry for transport hub

in association with PO WORKSHOP
2018, DUKUH ATAS, JAKARTA TRANSPORTATION HUB COMPETITION

Tropical Foyer

The transport hub will be a significant meeting place for locals and foreigners to Jakarta. A place where one greets welcome or goodbye, an impression of the city of Jakarta and to Indonesia. It is this significance that we felt it is important to express the tropical city of Jakarta, its lush greenery amongst the bustling modern metropolis. A holistic integrated landscape masterplan that connects the multiple modes of public transport. The street that connects to airport link will be paved for shared pedestrian & car use to define the entry to the transport hub and slowing traffic speed. A covered walkway and accessible lift connecting both the commuter rail and rapid bus transit. The transport hub itself is composed of two components; the office tower and the podium. The podium is naturally ventilated with tall ceiling space, surrounded by retail cafe spaces and greenery, amidst the arrival area of cars, taxis and ridesharing – an atrium, a gathering space. On top of this podium is a rooftop garden – shared by the public and the office workers alike. The tower block, defined by steel cladded awnings remniscent of Indonesian roof pitches and the modernist brise-soleil providing sun shading for office workers. Lined with climbing plants – softening the facade of the glass curtain walls. Our proposal the Tropical Foyer hopes to define Jakarta with its lush greenery over raw concrete along the astute black steel cladding – welcoming the locals to home and foreigners to the tropics.

Comments are closed.